sannamikko

2014-12-25
13:57:13

DAGENS TIPS SÅHÄR DAGEN EFTER
Julen handlar bland annat om att frossa i det man mår bra av! Men dagen efter kan man ibland må mindre bra eftersom lagom inte existerar, iallafall inte för mig. Tipset såhär dagen efter blir varmt vatten med färska ingefärsbitar. Det gjorde susen för mig! :)





2014-12-23
22:12:20

LADDAR BATTERIERNA
Efter målet med totalt 100 vändor i Luossabacken som avslutades på luciadagen laddar jag batterierna och depåerna inför många härliga veckor i alperna. Då väntar linssoppa. Så nu frossar jag i julens läckerheter! Julen lyser verkligen upp årets mörkaste dagar! För mig är den livsviktig! Men jag måste ändå påminna mig själv om att "julen handlar egentligen om att göra så lite som möjligt under så lång tid som möjligt". 

Delikatesser på julbordet i Kiruna 


2014-12-09
20:58:17

ENVISHETENS BAKSIDA
Genom hela mitt liv har stark envishet och vilja präglat utmaningar jag tagit mig an. Egenskaper jag är tacksam över  som får mig att utvecklas. I veckan fick jag en uppenbarelse som fick mig att se dessa egenskaper från ett nytt perspektiv. 

Jag och Karin gjorde skidpremiär i hemmabacken. Vi drog igång med vår klassiska skidskola där jag är elev och Karin coach samtidigt som vi tillsammans grottar ner oss i skidteknik och blir riktigt nördiga. Vi körde många åk och diskuterade olika justeringar som skulle förbättra min åkning. Inget hjälpte. Jag försökte, försökte, försökte, fokuserade, fokuserade, fokuserade och kämpade(!!!) Och det var där vi kom på det! Jag ville alldeles för mycket! Jag tog i för kung och fosterland och attackerade varje sväng till tusen som om jag försökte vinna över skidorna, underlaget och kraften därifrån. Det kändes som att jag kraschade när jag gick in i varje sväng. Resultatet blev oerhört dålig teknik och en väldigt stökig åkning. 

Jag tror många idrottare, speciellt inom teknikidrotter, kan känna frustration över teknik som inte fungerar. När jag tänker tillbaka på min konståkningskarriär kan jag se att min starka envishet och vilja hämmade min teknik eftersom jag låste kroppen och använde styrka istället för att låta rörelserna komma naturligt. 

Det är lätt att tappa glädjen om den starka viljan aldrig belönas i utveckling utan istället byts ut till slaviskt nötande. När man är mitt uppe i det tror man att det är den enda lösningen. Så har det varit för mig. För tids nog tror man på en belöning! Men den kanske aldrig kommer. Att bryta mönster. Vila. Ta ett uppehåll. Träna på något annat. Lägga fokus på något annat. Det är något som kräver mod. Och att sedan tro på det, det är ännu svårare. I alla fall för mig som aldrig kunnat förlita mig på talang. Men det är kanske just det som krävs, att lita på att all den träning man lagt ner har gett resultat. Att lita på sin egna förmåga. 

MEN jag bytte taktik och försökte ta det lugnt. Utföra de rörelser jag skulle och låta skidorna göra jobbet. Inte lägga ner hela min själ och vilja i varje sväng. Och förvånandsvärt blev det så himla mycket bättre! Karin viftade entusiastiskt med armarna när jag kom ner och ställde den klassiska coachfrågan "hur kändes det?". Svaret var "Lätt". 



En bild från förra året, påväg upp mot kebnetoppen

MVH från en envis träningstalang

2014-12-03
14:21:27

KANONBRA DRIVMEDEL!
Vegetariskt är inte bara nyttigt och bra för miljön. När jag äter det mår jag så mycket bättre! Här kommer en supergod variant på vegetarisk tacos. Lätt att ta med sig när man är ute på tur! 

Vegetarisk taco på hummus
Varma wokade grönsaker (färska eller frusna)
Ruccola
Majs
Småtomater
Lök
Hummus
Tacobröd



Hummus
Portioner: 5 dl

1 vitlöksklyfta
1 burk ekologiska kikärter (400g)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
4 msk olivolja
1 msk tahini (sesampaste) (burk som finns i mataffären eller hälsbutik)
Salt och peppar
3 msk vatten 

Finhacka vitlöksklyftan. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en bunke och mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. 

Jag brukar göra dubbel sats av humusen och ha i en burk i kylen till mellanmål på macka. Håller i över en vecka! 

Mixtra själv och lägg till det du gillar! Lycka till!